Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!

A burgonya egy rendkívül sokoldalú és tápláló élelmiszer, amelynek számos előnye van. Gazdag komplex szénhidrátokban, rostokban, B-vitaminokban és káliumban, ami hozzájárul az egészséges emésztéshez, az energiaszint fenntartásához és a szív egészségének támogatásához. Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, ami ideális választássá teszi a kiegyensúlyozott étrend részeként. A burgonya antioxidánsokban is gazdag, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni védekezésben és csökkenthetik bizonyos betegségek kockázatát.

Hogyan válasszunk burgonyát?

Válasszunk szilárd, sima bőrű burgonyát, amely mentes a zöld foltoktól, csíráktól vagy látható sérülésektől. A súlyuk alapján érezzük meg, hogy szilárdak és nehézek-e, ami frissességük jelzője.

Az év melyik időszakában érdemes burgonyát vásárolni?

A legjobb időszak a vásárlásra a kora ősz, amikor a friss termés éppen piacra kerül (újburgonya), ebben az időszakban a legfrissebb és legízletesebb a kínálat. De nem kell aggódnunk, a burgonya kiválóan eltartható, így egész évben megvásárolhatjuk.

Milyen burgonyafajták léteznek?

Számos burgonyafajta létezik, amelyek ízben, textúrában és felhasználásban különböznek. A legismertebb fajták közé tartozik a russet, a vörös burgonya, az újburgonya, a sárga (Yukon Gold) és a kék vagy lila burgonya. Mindegyik fajtának megvan a sajátossága, amely bizonyos ételek elkészítéséhez teszi őket ideálissá.

Hogyan kell tárolni a burgonyát?

A burgonyát hűvös, sötét és jól szellőző helyen kell tárolni, hogy elkerüljük a csírázást és a zöldülést. Ne tároljuk őket a hűtőszekrényben, mert a hideg hőmérséklet cukorrá alakíthatja a keményítőt, ami befolyásolhatja az ízüket és textúrájukat.

Mi minden készíthető a burgonyából?

A burgonyából számos étel készíthető, mint például sült burgonya, püré, levesek, gratinok, gnocchi, chips, és még sok más. A burgonya sokoldalúsága miatt szinte végtelen a variációs lehetőségek sora.

Cikkeink a burgonyáról