Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!
Az édesburgonya – más néven batáta – egyre népszerűbb zöldség a magyar háztartásokban is, köszönhetően különleges ízének, tápanyagdús összetételének és sokoldalú felhasználhatóságának. Nevét megtévesztően kapta, hiszen botanikailag nem rokona a burgonyának, hanem a szulákfélék családjába tartozik. Hazája Közép- és Dél-Amerika, ahol már több ezer éve termesztik.
Az édesburgonya nemcsak ízletes, hanem kifejezetten egészséges is. Gazdag rostban, béta-karotinban (az A-vitamin előanyaga), C- és B-vitaminokban, valamint káliumban. Glikémiás indexe alacsonyabb, mint a hagyományos burgonyáé, ezért diétás étrendekbe is jól beilleszthető.
Gazdasági szempontból az édesburgonya világszerte egyre keresettebb termék, különösen Európában, ahol a fogyasztás az elmúlt évtizedben jelentősen növekedett. A kontinensen főként Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban termesztik, de Magyarországon is egyre több termelő vállalkozik rá.
Termesztésének sajátosságai
Az édesburgonya melegkedvelő növény, így csak a fagyveszély elmúltával lehet kiültetni a szabadba. Hazánkban május elejétől kezdődik az ültetési szezon, és a betakarításra szeptember végétől kerül sor. Magyarországon kizárólag szabadföldi termesztése jellemző, üvegházi körülmények között nem gazdaságos.
Európában Spanyolország számít a legnagyobb termelőnek, főként Andalúziában terem, ahol az enyhe telek és a hosszú nyarak ideális körülményeket biztosítanak. Magyarországon elsősorban a dél-keleti megyékben találkozhatunk nagyobb batátatermő területekkel.
A boltok polcain egész évben találkozhatunk édesburgonyával, de az import termékek jellemzően októbertől tavasz végéig érkeznek. A magyar termés főként ősszel, szeptember végétől decemberig kerül a piacra, amikor szezonálisan a legfrissebb és legjobb minőségű hazai terméket vásárolhatjuk meg.
Hogyan válasszunk jó minőségű édesburgonyát?
Vásárláskor érdemes odafigyelni a következő szempontokra:
- A gumók legyenek sima felületűek, kemény tapintásúak és ne mutassanak puha, rothadó foltokat.
- A szín fajtától függően változhat: a legelterjedtebb narancssárga húsú típus héja barnás-lilás, de léteznek fehér- és lila húsú változatok is.
- Kerüljük a túl nagy méretű darabokat, mert ezek belseje rostosabb lehet. A közepes méretű gumók általában ízletesebbek és jobban kezelhetők a konyhában.
Hogyan használjuk az édesburgonyát a konyhában?
Az édesburgonya rendkívül sokoldalúan felhasználható. Íze édeskés, állaga krémes, ami különösen alkalmassá teszi pürék, krémlevesek, sült köretek, vagy akár desszertek elkészítésére is.
- Sütve – a legegyszerűbb és legnépszerűbb elkészítési mód: héjastól sütőben vagy serpenyőben, fűszerekkel ízesítve.
- Pürésítve – kiváló alapja lehet krémleveseknek, de húsételek mellé is remek köretként szolgál.
- Grillezve vagy chipsként – vékony szeletekre vágva és ropogósra sütve egészséges snackként is kínálható.
- Lepényekbe, pogácsákba reszelve – tésztákban jól működik, kissé édeskés ízt kölcsönöz a kész ételnek.
Hogyan tároljuk az édesburgonyát?
Az édesburgonya tárolása némi odafigyelést igényel. Mivel érzékeny a hidegre, nem javasolt hűtőszekrényben tárolni. A legjobb, ha száraz, hűvös (12–16°C), jól szellőző helyen tartjuk, például kamrában vagy spájzban. Ilyen körülmények között akár 2-3 hétig is eláll.
Kerülni kell a nedves környezetet és a közvetlen napfényt, mert ezek elősegítik a csírázást vagy a romlást. Feldarabolva vagy meghámozva azonban hűtőben, zárt edényben 2-3 napig frissen tartható.
Érdekességek az édesburgonyáról
- A batátát sokáig egzotikus zöldségként tartották számon, mára azonban a „superfood” kategóriába sorolják tápértéke miatt.
- Bár az édesburgonya édes ízű, cukorbetegek is fogyaszthatják mértékkel, mert alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, mint a hagyományos burgonya.
- A batáta levele is ehető, egyes kultúrákban zöldségként készítik el, például párolva vagy salátába keverve.
- Japánban és Koreában az édesburgonya kedvelt desszert alapanyag, például fagylalt, sütemény vagy ital formájában is megjelenik.
Tippek az édesburgonya konyhai felhasználásához
- Próbáljunk ki különböző fajtákat – a lila húsú édesburgonya látványos és különleges köret lehet ünnepi alkalmakra.
- Ha ropogósabb textúrára vágyunk, sütés előtt áztassuk be a felvágott darabokat hideg vízbe 30 percre – így kevesebb keményítő marad a felületén.
- Pürének főzés előtt héjastól süssük meg, mert így intenzívebb lesz az íze és kevesebb tápanyag vész el.
- Édes és sós ízekkel egyaránt harmonizál – jól működik például rozmaringgal, fokhagymával, de mézzel vagy fahéjjal is párosítható.