Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!
A sárga burgonya az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbban felhasználható zöldség Európa-szerte. A „sárga” jelző a héj vagy a hús színére utal, és általában finomabb, vajasabb ízvilágot takar, mint a fehér vagy piros húsú burgonyák esetében. A sárga burgonyák közé tartozik számos ismert fajta, például a Yukon Gold vagy az Agria.
A burgonya Dél-Amerikából származik, és a 16. században érkezett Európába. Azóta alapélelmiszerré vált, mivel tápanyagban gazdag, jól tárolható és rendkívül sokoldalú. A sárga húsú változatok különösen népszerűek lettek, mivel főzés után krémes állagot és enyhén édes, gazdag ízt adnak.
Egészségügyi szempontból a sárga burgonya jó forrása a C-vitaminnak, B6-vitaminnak, káliumnak és rostoknak. Magas szénhidráttartalma miatt energiát ad, ugyanakkor a héjában főzve és zsírszegény módon elkészítve kifejezetten egészséges köret lehet.
Gazdasági szempontból a burgonya az egyik legfontosabb zöldségnövény Európában. Németország, Franciaország, Hollandia és Lengyelország vezető termelő országok közé tartozik. A sárga húsú változatok iránti kereslet különösen nőtt az utóbbi évtizedekben, mivel a gasztronómia egyre inkább felfedezi íz- és állagbeli előnyeit.
Termelésének sajátosságai
A sárga burgonyát szabadföldön termesztik, főként tavaszi ültetéssel. A növény nem igényli az üvegházas termesztést, hiszen hidegtűrő, de a termés szempontjából fontos a kiegyensúlyozott vízellátás és a megfelelő talajszerkezet.
Európában a legnagyobb burgonyatermelők közé tartozik:
- Németország
- Franciaország
- Lengyelország
- Hollandia
Magyarországon is jelentős a burgonyatermesztés, különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyékben. A magyar sárga burgonyák jellemzően június végétől szeptember közepéig jelennek meg a boltokban, friss, „újburgonya” formájában, később pedig tárolt formában is elérhetők.
Októbertől már egyre nagyobb arányban találkozhatunk importált sárga burgonyával, főként Franciaországból és Hollandiából.
Hogyan válasszunk jó minőségű sárga burgonyát?
Vásárláskor az alábbi szempontokra érdemes figyelni:
- A héj legyen sima, tiszta és sérülésmentes.
- Ne legyenek rajta zöld foltok – ezek szolanint jelezhetnek, ami nagy mennyiségben mérgező lehet.
- Kerüljük a fonnyadt, ráncos gumókat – ezek már sokat veszítettek a víztartalmukból.
- Friss, zsenge példányoknál vékony héj és tömör, ruganyos állag a legjobb jel.
A héj színe a fajtától függően lehet világossárga vagy barnás árnyalatú, de mindig az egységes színű és kemény tapintású burgonyát válasszuk.
Hogyan használjuk a sárga burgonyát a konyhában?
A sárga burgonya az egyik legsokoldalúbb alapanyag a magyar és a nemzetközi konyhákban egyaránt. Krémes állaga és enyhén vajas íze miatt különösen alkalmas:
- Pürékhez – finomabb textúrát ad, mint a fehér burgonya
- Sütéshez – jól bírja a hőt, kívül ropogós, belül puha lesz
- Főzelékekhez – selymes állagot biztosít
- Levesekhez – jól megtartja formáját
- Rakott ételekhez, gratin-hoz, vagy akár gnocchi-hoz is
Egyszerűen megfőzve és egy kevés vajjal, petrezselyemmel tálalva is kiváló köret lehet húsok mellé.
Hogyan tároljuk megvásárlás után?
A burgonya tárolásának célja, hogy minél tovább megőrizze frissességét, beltartalmát és ízét. Ehhez az alábbi tanácsokat érdemes követni:
- Hűvös, sötét helyen tartsuk (4–10 °C között)
- Kerüljük a napfényt, mert zöldüléshez és szolanin képződéshez vezethet
- Ne tegyük hűtőbe, mert édeskés íz alakulhat ki benne a keményítő cukorrá alakulása miatt
- Légáteresztő zsákban vagy ládában tartsuk, ne műanyag zacskóban
- Rendszeresen nézzük át, és távolítsuk el a fonnyadt vagy csírázni kezdő példányokat
Megfelelő tárolás mellett akár több hónapig is eláll, különösen a késői, tárolásra szánt fajták.
Érdekességek a sárga burgonyáról
- A sárga húsú burgonyafajták természetes karotinoidokat tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatásúak.
- A Yukon Gold fajta az egyik legismertebb sárga burgonya, Kanadában nemzeti kultúrává vált.
- Bár technikailag zöldség, táplálkozási szempontból gyakran a keményítőtartalmú köretek közé sorolják.
- A világon több mint 4000 különféle burgonyafajta létezik – ezek egy része sárga húsú.
Tippek a sárga burgonya konyhai felhasználásához
- Főzés előtt ne hámozzuk meg, csak alaposan mossuk meg – így több tápanyag megmarad.
- Ha hámozni szeretnénk, tartsuk rövid ideig hideg vízben a felhasználásig, hogy ne barnuljon meg.
- Használjunk hozzá kevés zsiradékot, mivel a sárga burgonya természetes íze gazdag és nem igényel sok fűszerezést.
- Pürékhez egy kevés tejszínnel vagy vajjal összedolgozva különösen krémes állagot érhetünk el.
- Próbáljuk ki hidegen is: salátákhoz kiváló, mivel jól tartja formáját főzés után is.