Amint elköszönünk a hosszú, zord téltől, kulcsfontosságú, hogy újra feltöltődjünk vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Mivel a friss, hazai termelésű primőr zöldségek szezonja még várat magára, a legjobb választást a hosszan tárolható zöldségek kínálják, mint például a tápláló zellergumó és a lédús vöröskáposzta – ez a két zöldségféle ráadásul 2024. február 22. és 28. között akciósan vásárolható meg a SPAR üzleteiben.

A zeller és a vöröskáposzta két népszerű zöldség, amelyek nemcsak ízletesek, de egészségesek is. Ezek a zöldségek különleges helyet foglalnak el a hazai konyhában, és sokféleképpen felhasználhatók. Cikkünkben megvizsgáljuk őket, valamint bemutatunk néhány kreatív felhasználási módot és ételajánlatot is.

Történelmi háttér

A zellergumó Európában vált népszerűvé, különösen Franciaországban, ahol „céleri rave” néven ismert. A 17. században kezdték el termeszteni, mint ízletes és tápláló zöldséget. A vöröskáposzta, más néven lila káposzta, sokkal régebbi múltra tekint vissza, és már az ókori Görögországban és Rómában is ismert volt. A vöröskáposzta lilás színe azon fitokemikáliák jelenlétének köszönhető, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

Zeller, szárzeller, zellergumó?

A zeller nevet egyaránt használjuk a szárzellerre és a zellergumóra is, pedig ezek felhasználási módjában jelentős különbség van: a szárzeller esetében a hosszú, ropogós szárakat fogyasztjuk, míg a zellergumó esetében a növény gyökér részét, amely egy vastag, húsos gumóra nő. A zellergumó íze kevésbé intenzív, mint a szárzelleré, és gyakran használják levesek, pürék vagy saláták elkészítéséhez.

Miért és hogyan fogyasszuk ezeket a zöldségeket?

A zeller és a vöröskáposzta egyaránt gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A zellergumó kiváló rostforrás, ami elősegíti az emésztést, míg a vöröskáposzta antociánokban gazdag, amelyek erős antioxidáns hatással bírnak. Mindkét zöldség alacsony kalóriatartalmú, így kiváló választás fogyókúrázóknak.

A zellergumót gyakran használják krémlevesek, pürék és saláták készítéséhez. Kreatív felhasználási módja közé tartozik a zellergumó chips készítése vagy akár sült zellergumó steak formájában tálalása. A vöröskáposzta sokoldalúsága is lenyűgöző; frissen salátákban, párolva mellékételként, vagy akár fermentálva káposztasalátaként is fogyasztható.

Ételajánlatok mindkét zöldség felhasználásával

Készítsünk zöldséges tésztát: a zellergumót és a vöröskáposztát vékony csíkokra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk fokhagymával, hozzáadunk egy kevés vízzel felengedett paradicsompürét, és ízlés szerint fűszerezzük. Ezután a keveréket összekeverjük frissen főtt tésztával, így egy egészséges, színes és ízletes fogást kapunk.

Egy másik remek ötlet a zellergumó és vöröskáposzta saláta, amely frissességet és ropogósságot hoz az étkezésekhez. A zellergumót és a vöröskáposztát vékony szeletekre vágjuk, hozzáadunk friss almát, diót, és egy könnyű mustáros öntettel összekeverjük. Ez a saláta tökéletes kiegészítője lehet bármilyen főételnek, vagy akár önmagában is megállja a helyét egy könnyű, tápláló ebédként.

Összességében a zellergumó és a vöröskáposzta rendkívül sokoldalú zöldségek. Kreatív felhasználásukkal változatos és tápláló ételeket készíthetünk, amelyek hozzájárulnak az egészséges étrendhez.