Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!

A piros retek (Raphanus sativus var. sativus) Európában és Ázsiában egyaránt nagy múltra visszatekintő, közkedvelt gyökérzöldség, amely elsősorban friss, ropogós textúrájáról és enyhén csípős ízéről ismert. Őshazájának Ázsiát tekintjük, ahonnan már több ezer éve elterjedt Európában is. A kontinensünkön először a rómaiak kezdték termeszteni, akik értékelték élénk ízét és gyógyászati tulajdonságait is.

A piros retek alacsony kalóriatartalmú, de magas tápértékű zöldség, kiváló C-vitamin, folsav és káliumforrás. Antioxidánsai segítenek megkötni a szabadgyököket, hozzájárulnak a sejtek egészségének megőrzéséhez, továbbá támogatják az emésztést is. Gazdasági szempontból a piros retek kiemelten fontos zöldségfajta, mivel gyorsan nő és rövid tenyészideje miatt hamar betakarítható, így szinte egész évben elérhető.

A piros retek termelésének sajátosságai

A piros retek egész Európában jól termeszthető, különösen Közép- és Dél-Európában elterjedt, de Franciaország, Németország és Olaszország tartozik a legnagyobb európai termelők közé. Magyarországon is népszerű növény, termesztése elsősorban szabadföldi, de üvegházakban és fóliasátrakban is gyakran előfordul, különösen a téli hónapokban.

Szezonja tavasszal és ősszel tetőzik, bár megfelelő technológiával akár egész évben elérhető lehet. Magyar piros retekkel általában március végétől június elejéig, valamint szeptembertől novemberig találkozhatunk a boltok polcain. A téli és kora tavaszi időszakban elsősorban import, többnyire olasz vagy spanyol származású retek található a piacon.

Hogyan válasszunk jó minőségű piros retket?

  • A héja legyen feszes, élénkpiros színű, foltoktól mentes.
  • A tapintása kemény, ropogós legyen, puha foltoktól mentesen.
  • A levelei, ha még rajta vannak, frissek, élénkzöldek legyenek.
  • Kerüljük a túl nagy méretű retekgumókat, mert ezek gyakran rostosak és kesernyésebb ízűek lehetnek.

Hogyan használjuk fel a piros retket a konyhában?

A piros retek főként nyersen fogyasztva népszerű: saláták, szendvicsek frissítő, ropogós elemeként. Íze enyhén csípős, ezért remekül párosítható tejtermékekkel, például vajjal, túróval, vagy tejfölös mártásokkal. Egyre gyakoribb, hogy marinált formában, ecetes savanyúságként is megtalálható a konyhákban, sőt akár grillezve vagy pirítva is érdemes kipróbálni.

Hogyan tároljuk helyesen a piros retket?

  • A frissesség megőrzéséhez vágjuk le a leveleit, mert ezek gyorsan elvonják a nedvességet a gumótól.
  • Tároljuk hűtőben, lehetőleg légmentes dobozban vagy zacskóban.
  • Így akár 1-2 hétig is megőrizhetjük frissességét és ropogósságát.

Érdekességek a piros retekről

  • Az ókori Egyiptomban a retket az építők étrendjébe is bevonták, mivel úgy gondolták, hogy növeli az állóképességet.
  • A világ legnagyobb retekgumója Japánban termett, és több mint 30 kilogrammot nyomott.
  • A piros retek csípős íze a benne található mustárolaj-glikozidokból ered, amelyek antibakteriális hatásúak.

Konyhai tippek a piros retek felhasználásához

  • Frissítő saláta: vékonyra szelt retek, kígyóuborka, újhagyma, joghurtos öntettel.
  • Pirított retek: vajban pirítva kevés sóval és petrezselyemmel ízletes, enyhe köretként szolgálhat húsok mellé.
  • Retekchips: szeleteljük vékonyra, süssük ki kevés olívaolajjal, majd sózzuk meg enyhén – egészséges nassolnivaló!
  • Retek tzatziki: reszelt retekből, joghurtból, fokhagymából, friss kaporból készített mártogatós.
Cikkeink a retkekről