Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!

A fekete retek (Raphanus sativus var. niger) egy különleges megjelenésű, karakteres ízű gyökérzöldség, amelyet már az ókor óta ismernek és használnak gyógyító célokra is. Külsőre sötétbarna vagy feketés héja és hófehér húsa különleges kontrasztot alkot. A retekfélék közül ez a fajta különösen gazdag illóolajokban és glükozinolátokban, melyeknek köszönhetően erős antibakteriális, májtisztító és emésztésjavító hatással bír.

A fekete retek Közép-Ázsiából származik, de már az egyiptomiak is fogyasztották, sőt, gyógynövényként tartották számon. Ma elsősorban Európa középső és keleti régióiban terjedt el a termesztése, különösen Németországban, Lengyelországban és Magyarországon is számottevő a termelése.

Egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy támogatja az epetermelést, enyhíti a köhögést, csillapítja az emésztési zavarokat, valamint jótékonyan hat a májműködésre. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, miközben alacsony kalóriatartalma miatt a diétás étrendbe is beilleszthető.

A fekete retek termesztésének sajátosságai

A fekete retek egy tipikus őszi-téli zöldség, amelyet szabadföldön termesztenek. A vetési időszaka jellemzően nyár közepén kezdődik, a betakarítása pedig ősszel történik, egészen a fagyok beálltáig. Mivel jól tűri a hideget, gyakran hosszabb ideig is tárolható. A legnagyobb mennyiségben Németországban és Lengyelországban termesztik, de Magyarországon is sok gazdaságban találkozhatunk vele, főleg az Alföldön és a Dunántúl egyes vidékein.

A boltokban leginkább októbertől márciusig találkozhatunk vele. Magyar származású fekete retekre főként novembertől februárig számíthatunk, míg a szezon elején és végén gyakran importált (főként lengyel vagy német) termékek kerülnek a polcokra.

Hogyan válasszunk jó minőségű fekete retket?

Vásárláskor érdemes néhány szempontot figyelembe venni:

  • A retek héja legyen sima, sérülésmentes, ne legyenek rajta repedések vagy puha foltok.
  • Tapintásra legyen kemény, tömör – a puhább példány már veszített nedvességtartalmából, és esetleg belül üreges is lehet.
  • A túl nagy példányok hajlamosabbak az üregesedésre, így inkább a közepes méretű darabokat válasszuk.
  • Az illata legyen friss, kissé csípős, de ne legyen erjedt vagy rothadó szagú.

Hogyan használjuk a fekete retket a konyhában?

A fekete retek karakteres, enyhén csípős íze miatt elsősorban nyersen fogyasztják, de különböző módokon is elkészíthető. Konyhai felhasználása sokoldalú:

  • Reszelve kiváló salátákhoz, tejföllel vagy joghurttal keverve pedig remek mártogatós alapanyag.
  • Vékonyra szeletelve kiváló szendvicsfeltét, különösen zsírban vagy vajban gazdag kenyeres ételek mellé.
  • Levesekbe is reszelhető, ahol karakteres ízt ad az ételnek.
  • Sült zöldségként vagy wokban pirítva is izgalmas köret lehet, bár főzés hatására csípőssége enyhül.
  • Házi köhögés elleni szirupként is ismert: a fekete retket kivájva, mézzel töltve néhány óra alatt egy természetes szirupot kapunk, amely enyhíti a torokfájást és köhögést.

Hogyan tároljuk a fekete retket?

Frissességét leginkább hűvös, száraz helyen őrzi meg. Ideális tárolási körülmények:

  • Hűtőszekrény zöldséges fiókjában akár 2-3 hétig is eltartható, ha nem túl párás a környezet.
  • Szellős pince vagy kamra is megfelelő hely a tárolásra, különösen nagyobb mennyiség esetén.
  • Fontos, hogy ne mossuk meg előre, mert a nedvesség meggyorsítja a romlást. Csak közvetlenül felhasználás előtt tisztítsuk meg.

Érdekességek a fekete retekről

  • A fekete retek a népi gyógyászat egyik kedvelt alapanyaga volt – különösen májtisztító és köptető hatásai miatt.
  • Az ókori egyiptomiak piramisépítő munkásai is kaptak retket, mivel úgy tartották, hogy növeli a munkabírást.
  • A fekete retek gyökerének héja különösen gazdag antioxidánsokban, így a hámozás helyett alapos mosással is megtartható az értékes hatóanyagtartalom.
  • A retekfélék családjába tartozik, így rokonai között megtalálható a hónapos retek és a japán daikon is.

Tippek a fekete retek konyhai felhasználásához

  • Ha túl csípősnek találjuk, reszelés után érdemes kissé besózni, majd néhány perc után kinyomkodni – így enyhébb, selymesebb ízt kapunk.
  • Joghurtos öntettel keverve remek savanyúságalap készíthető belőle, amely grillezett húsok mellé is jól illik.
  • Egy kevés citromlé vagy almaecet hozzáadásával frissítő, élénkítő salátát készíthetünk belőle, amely akár önálló fogásként is megállja a helyét.
  • Próbáljuk ki mézzel sült formában, ahol édeskés aromákkal kombinálva új arcát mutatja ez a csípős zöldség.