Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!

A lilahagyma nem csak színesítője az ételeknek, de számos egészségügyi előnyt is kínál. Gazdag antioxidánsokban, különösen antocianinban, ami csökkenti a szívbetegségek kockázatát és javítja az immunrendszert. Emellett magas a flavonoid tartalma, ami segít a vérnyomás szabályozásában és csökkenti a rák kockázatát. A lilahagyma prebiotikumként is működik, elősegítve az egészséges bélflóra fenntartását. A benne található kénvegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak, ami hozzájárul az általános egészség javításához. Végül, de nem utolsósorban, a lilahagyma segíthet a vércukorszint szabályozásában is, ami különösen fontos a cukorbetegségben szenvedők számára.

Hogyan válasszunk lilahagymát?

Keressünk szilárd, sérülésmentes hagymákat, amelyeknek sima a héja és nincsenek rajtuk puha foltok. A hagyma súlya is fontos; a nehezebb darabok frissebbek és több nedvességet tartalmaznak. Ellenőrizzük a hagyma szárát is, hogy száraz és zöld legyen, ami frissességre utal.

Az év melyik időszakában érdemes lilahagymát vásárolni?

A lilahagyma egész évben elérhető, de a legjobb minőségűt általában a kora ősszel lehet megvásárolni, amikor frissen szedik fel.

Hogyan kell tárolni a lilahagymát?

A lilahagymát hűvös, száraz helyen kell tárolni, távol a fénytől, hogy elkerüljük a csírázást. Ne tároljuk a hagymát műanyag zacskóban, mert ez elősegítheti a penészedést. Inkább hálós vagy papírzacskóban érdemes őrizni.

Mi minden készíthető a lilahagymából?

A lilahagyma sokoldalúan felhasználható; salátákhoz, szendvicsekhez adható frissen, vagy karamellizálva, sült ételek mellé. Kitűnő alapanyaga lehet leveseknek, mártásoknak, és pikáns chutney-knak is. Grillezve vagy párolva különleges köretet alkothat, és akár savanyúság formájában is elkészíthető.

Cikkeink a lilahagymáról