Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!
A főzőhagyma, más néven vöröshagyma, az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb zöldség Európában, amely nélkülözhetetlen a legtöbb nemzet konyhájában. A főzőhagyma (Allium cepa) az egyik legrégebb óta termesztett növény, történelme egészen az ókori Egyiptomig és Mezopotámiáig nyúlik vissza, ahol nem csupán étkezési célokra, hanem gyógyításra és vallási rítusokra is használták. Európába a rómaiak közvetítésével került, és gyorsan elterjedt szerte a kontinensen.
Egészségügyi előnyei is jelentősek, gazdag vitaminokban (C-vitamin, B-vitaminok), ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium) és antioxidáns vegyületekben (például quercetin), amelyek erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással rendelkeznek, valamint segítik a szív- és érrendszer egészségét.
Gazdaságilag Európában kiemelten fontos zöldség, évente több millió tonnát termelnek belőle. A legnagyobb európai termelők között van Hollandia, Spanyolország és Franciaország, Magyarországon is széles körben termesztett, elsősorban Makó és környékén.
Termelésének sajátosságai
A főzőhagymát Európában főként szabadföldön termesztik, bár egyes helyeken üvegházi vagy fóliás termelés is előfordul korai vagy késői betakarítás céljából. A főzőhagyma szezonja a mérsékelt égövön tavasztól őszig tart, a hagymák betakarítása jellemzően nyár végén, ősz elején történik. Magyarországon főként augusztustól októberig szedik fel, és megfelelő tárolással egész évben elérhető hazai termék.
Az év nagy részében találhatunk magyar származású főzőhagymát a boltok polcain, de késő tavasztól nyár elejéig gyakran találkozunk import, főként holland vagy spanyol termékekkel.
Hogyan válasszunk jó minőségű főzőhagymát?
Jó minőségű hagymát választani viszonylag egyszerű, ha néhány szempontot szem előtt tartunk:
- A hagyma legyen kemény tapintású, és ne legyen rajta sérülés vagy puha rész.
- A külső héja száraz, sima és papírszerű legyen.
- Kerüljük azokat a hagymákat, amelyek már csírázni kezdtek, mert ezek íze keserűbb lehet, textúrájuk pedig fás.
- A túl nagy, túlérett példányok gyakran kevésbé aromásak, ezért inkább a közepes méretűeket válasszuk.
Hogyan használjuk a főzőhagymát a konyhában?
A főzőhagyma nélkülözhetetlen alapanyaga számtalan ételnek. Általában aprítva, pirítva kerül felhasználásra, kiváló alapja leveseknek, pörkölteknek, raguknak és szószoknak. Használhatjuk nyersen is salátákba, hamburgerekhez, vagy karamellizálhatjuk, hogy édeskés ízt kapjunk. Emellett savanyítva is finom kísérője lehet különböző húsoknak vagy hidegtálaknak.
Hogyan tároljuk megvásárlás után?
A főzőhagymát hűvös, száraz és jól szellőző helyen érdemes tárolni. A legideálisabb tárolási hőmérséklet 5-10 °C között van. Kerüljük a nedves környezetet, mert az elősegíti a penészesedést és rothadást. Semmiképpen ne tároljuk műanyag zacskóban, inkább hálós zsákban vagy kosárban tároljuk, ahol megfelelő a légáramlás. Így akár több hétig, hónapig is megőrzi frissességét.
Érdekességek a főzőhagymáról
- Makón található Európa egyik legismertebb hagymatermő vidéke, melynek hagymája világhírű ízéről ismert.
- A hagyma könnyeztető hatása a benne található kénvegyületeknek köszönhető, amelyek vágáskor felszabadulnak.
- A középkorban a hagymát nemcsak étkezési célra, hanem gyógyászati célokra is használták, például a sebek fertőtlenítésére.
Tippek a főzőhagyma felhasználásához
- Ha szeretnénk elkerülni a könnyezést, a hagymát előtte 15 percre tegyük hűtőszekrénybe, vagy éles késsel vágjuk, hogy kevesebb lé jusson a levegőbe.
- Karamellizált hagymát készítve alacsony lángon, hosszabb ideig süssük, hogy intenzívebb és édesebb ízt kapjunk.
- Húslevesbe vagy zöldség alaplébe egészben is beletehetjük, így az íze finomabb, a leves pedig tisztább marad.
- A hagymaleveshez használjunk többféle hagymát (például lila és vöröshagymát együtt), hogy gazdagabb legyen az ízélmény.