Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!

Mit kell tudni a fejeskáposztáról?

A fejeskáposzta (Brassica oleracea var. capitata) az egyik legősibb és legismertebb zöldség Európában. A káposztafélék családjába tartozik, rokona például a brokkolinak, kelbimbónak és karfiolnak is. Eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, de már az ókor óta népszerű szerte Európában. Évezredek óta termesztik, már a görögök és rómaiak is felismerték kedvező egészségügyi hatásait és tartósíthatóságát. A fejeskáposzta magas C- és K-vitamin tartalma mellett rostokban gazdag, kiváló antioxidáns-forrás, segíthet a gyulladások csökkentésében és javítja az emésztést is. Gazdasági jelentősége is kiemelkedő, hiszen széleskörű felhasználhatósága miatt fontos szereplője az európai mezőgazdaságnak.

Termelésének sajátosságai

A fejeskáposzta jellemzően hűvösebb klímát kedvelő növény, melynek szezonja tavasszal és ősszel tetőzik. Termesztése többnyire szabadföldön történik, azonban néhány országban, például Hollandiában és Németországban üvegházas termesztése is elterjedt. Európában Lengyelország és Németország áll a káposztatermelés élén. Magyarország is jelentős termelő, különösen az Alföld, valamint a Dél-Dunántúl térségében találkozhatunk nagyobb káposztaföldekkel. A boltok polcain szinte egész évben találkozhatunk vele, a hazai termelésből származó káposzta elsősorban áprilistól júniusig, illetve szeptembertől novemberig érhető el, míg a nyári hónapokban és a tél közepén gyakran importált termék kerül a polcokra.

Hogyan válasszunk jó minőségű fejeskáposztát?

  • Válasszunk tömör, súlyos fejeket, hiszen ez a frissesség és a megfelelő nedvességtartalom jele.
  • A levelek legyenek élénk színűek, zöldes-fehérek, kerüljük azokat, amelyek megsárgultak vagy megbarnultak.
  • A káposzta felülete legyen ép, foltoktól, sérülésektől mentes.
  • Ellenőrizzük, hogy a levelek ne legyenek fonnyadtak vagy túl puhák.

Hogyan használjuk a konyhában?

A fejeskáposzta konyhai felhasználása rendkívül sokoldalú. Nyersen salátákban fogyasztva vitaminokban gazdag, ropogós hozzávaló, de főzve, párolva, sütve is kiváló. Alapvető összetevője sok hagyományos ételnek, mint például a töltött káposzta, káposztás tészta vagy káposztaleves. Savanyítva az egészségre gyakorolt pozitív hatásai tovább fokozódnak, és savanyú káposzta formájában fogyasztása igen népszerű, különösen télen.

Hogyan tároljuk a fejeskáposztát?

  • A vásárlás után tároljuk hűvös, száraz helyen, legjobb, ha hűtőben, enyhén nedves konyharuhába vagy fóliába csomagolva.
  • Kerüljük a közvetlen napfényt és a magas páratartalmat, mert ezek gyorsítják a rothadást.
  • Egész fejeket akár hetekig is eltarthatunk, míg a megvágott darabokat pár nap alatt használjuk fel.

Érdekességek a fejeskáposztáról

  • Az ókori rómaiak gyógyhatású zöldségként is tisztelték, gyomorbántalmak és egyéb emésztési panaszok enyhítésére alkalmazták.
  • A káposztát a középkorban a szegények orvosságának is hívták, mert számos egészségügyi problémát kezeltek vele.
  • A káposztalevélből készült borogatás enyhíti a gyulladásokat, duzzanatokat, sőt még az ízületi fájdalmakat is.
  • Kínában a fejeskáposzta a gazdagság és a szerencse jelképe.

Tippek a fejeskáposzta konyhai felhasználásához

  • Használjuk bátran levesek és egytálételek gazdagítására.
  • Kiváló friss salátákhoz: apróra reszelve, kevés ecettel, sóval és olívaolajjal összeforgatva ropogós, vitamindús köretet kapunk.
  • Káposztacsíkokat sütőben sütve is készíthetünk, kis fűszerrel és olajjal meglocsolva.
  • Erős fűszerezésű húsételek mellé savanyított formában remekül harmonizál.
Cikkeink a káposztafélékről

Téli tippek az egészségért

A téli hónapokban különösen fontos az egészséges életmód, amely magában foglalja a zöldségek fogyasztását és a rendszeres testmozgást. A hideg…

Vöröskáposzta

Lilakáposzta, a szuperétel

? Tudtátok, hogy a lilakáposzta igazi szuperétel? Gazdag vitaminokban és antioxidánsokban, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a betegségektől. ? A…