Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!
A csemegehagyma, más néven póréhagyma (Allium porrum), egy különleges és közkedvelt zöldség, amely karakteres ízével, aromájával és sokoldalú felhasználhatóságával évszázadok óta helyet kap az európai konyhákban.
Mit kell tudni a csemegehagymáról?
A csemegehagyma története több ezer évre nyúlik vissza, eredete valószínűleg Közép-Ázsiába vezethető vissza. Már az ókori egyiptomiak és rómaiak körében is népszerű volt, akik értékelték ízét és gyógyhatásait egyaránt. Európában különösen Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, és az Egyesült Királyságban kedvelték meg igazán, ahol mai napig jelentős mennyiségben termesztik.
Egészségügyi előnyei közül kiemelkedő az alacsony kalóriatartalom és a magas rosttartalom. Jelentős mennyiségű A-, C-, K-vitamin, valamint folsav található benne. Magas antioxidáns-tartalma révén támogatja az immunrendszert és jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, valamint segíthet csökkenteni bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát is.
Gazdasági és termesztési háttere
A csemegehagyma hidegtűrő növény, ezért elsősorban Európa mérsékelt éghajlatú területein termesztik. Franciaország az egyik legnagyobb termelő, mellette Belgium, Hollandia és Németország is jelentős mennyiségben termeszt. Magyarországon is elterjedt, de kisebb volumenben találkozhatunk vele.
A csemegehagyma szezonja késő ősszel kezdődik és egészen a tél végéig tart. Magyarországon elsősorban szabadföldön termesztik, de kisebb mennyiségben üvegházi körülmények között is előállítható. Hazánkban az október végétől áprilisig tartó időszakban találkozhatunk friss, magyar eredetű csemegehagymával a boltokban, míg a tavaszi-nyári hónapokban leginkább Nyugat-Európából érkező importáru kerül az üzletek polcaira.
Hogyan válasszunk jó minőségű csemegehagymát?
Csemegehagyma vásárlásakor elsősorban a hagyma állapotára és frissességére kell figyelni. A jó minőségű csemegehagyma levelei élénkzöldek, frissek és nem fonnyadtak vagy sárgulók. A fehér résznek keménynek, roppanósnak kell lennie, foltok és sérülések nélkül. Kerüljük a túl nagy, fás állagú példányokat, ezek ugyanis kevésbé ízletesek és nehezebben elkészíthetők.
Konyhai felhasználása
A csemegehagyma konyhai felhasználása igen sokrétű. Lágyabb, édeskés íze miatt kiváló levesek, raguk, krémek, quiche-ek és piték készítéséhez. Sütve, párolva vagy grillezve is finom, és kiváló kísérője lehet hal- vagy húsételeknek. A fehér része a leggyakrabban használt, de a zöld levelek is kiválóan alkalmasak alaplevek és levesek ízesítésére.
Tárolási javaslatok
Vásárlás után a csemegehagymát legjobb hűtőszekrényben tárolni, lehetőleg papírzacskóba csomagolva, így akár két hétig is megőrzi frissességét. Nedvesen vagy műanyag zacskóban tartva hamarabb romlik, ezért mindig szárazon tároljuk. Mélyhűtőben is tárolható szeletelve, így akár több hónapig is eltartható.
Érdekességek a csemegehagymáról
Kevesen tudják, hogy a csemegehagyma a walesi konyha egyik nemzeti jelképe, és külön ünnepnapot is szentelnek neki március elején (Szent Dávid napján). Ez a zöldség olyannyira mélyen gyökerezik a walesi kultúrában, hogy a helyiek hagyományosan póréhagymát tűznek a ruhájukra ünnepnapokon.
Tippek a csemegehagyma konyhai felhasználásához
Klasszikus póréhagymakrémleves: vajon megpárolt póréhagymából, burgonyából, alapléből és tejszínből készül.
- Rakott póréhagyma: sajtos besamelmártással rétegezve, sütőben aranybarnára sütve különleges fogás.
- Párolt vagy grillezett póréhagyma: olívaolajjal meglocsolva, tengeri sóval és citrommal ízesítve tökéletes köret húsok mellé.
- A csemegehagyma, karakteres ízével és számtalan felhasználási lehetőségével méltán foglal el fontos helyet az európai konyhaművészetben.