Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!

A szárzeller, más néven angol zeller vagy halványító zeller (latinul *Apium graveolens var. dulce*) egy különleges aromájú, ropogós zöldség, amely nemcsak a gasztronómiában, de az egészségtudatos táplálkozásban is fontos szerepet tölt be. A hagyományos gumós zellerrel ellentétben ennek a változatnak a hosszú, húsos, zöld szára kerül fogyasztásra.

A szárzeller őshazája a Földközi-tenger térsége, de már az ókorban is ismerték és használták a görögök és a rómaiak. Európában a középkorban kezdték intenzívebben termeszteni, mára pedig világszerte elterjedt zöldségféle, különösen Észak-Amerikában és Nyugat-Európában népszerű.

Egészségügyi szempontból a szárzeller valódi kincs: alacsony kalóriatartalma mellett rengeteg rostot, A-, C- és K-vitamint, valamint káliumot, folsavat és antioxidánsokat tartalmaz. Tisztító hatása ismert, támogatja a veseműködést, jótékonyan hat a vérnyomásra, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.

Gazdasági szempontból egyre népszerűbb zöldség Európa-szerte, főként az egészséges életmód térnyerése és a vegetáriánus/vegán étrendek előretörése miatt.

A szárzeller termelésének sajátosságai

A szárzellert elsősorban szabadföldön termesztik, de néhány országban – különösen a korai szakaszban – fóliasátrakban is előfordulhat a nevelése. Magas víz- és tápanyagigénye miatt rendszeres öntözést és gondozást igényel.

Szezonja általában júniustól októberig tart, amikor friss, magyar származású szárzeller is megtalálható a piacokon. A legtöbb szárzellert Európában Spanyolország, Olaszország, Hollandia és Franciaország termeli. Magyarországon is termesztik kisebb mennyiségben, főként a Dunántúlon, de a hazai termékek általában nyár közepétől ősz végéig érhetők el.

A téli hónapokban – novembertől áprilisig – az üzletekben kapható szárzeller szinte kivétel nélkül importból származik, leggyakrabban spanyol vagy olasz eredetű.

Hogyan válasszunk jó minőségű szárzellert?

A szárzeller vásárlásánál érdemes alaposan szemügyre venni az alábbi jellemzőket:

  • Frissesség: A legjobb minőségű szárzeller élénk zöld színű, a szárai feszesek, nem fonnyadtak.
  • Állag: A szárak legyenek ropogósak, hajlításkor ne törjenek azonnal, de ne is legyenek puhák vagy gumiszerűek.
  • Levélzet: Ha a tetején még megtalálható a levélzet, annak zöldnek és épnek kell lennie, nem sárgásnak vagy hervadtnak.
  • Szag: A friss szárzeller enyhén illatos, kellemes zöld illatot áraszt.

Hogyan használjuk a szárzellert a konyhában?

A szárzeller kiválóan használható mind nyersen, mind főzve. Nyersen salátákhoz, zöldségtálakhoz, szendvicsekhez ajánlott – frissessége és ropogóssága kiváló kontrasztot ad más alapanyagoknak.

Főzve levesek, raguk, egytálételek vagy szószok alapanyagaként is kiváló. Különösen a francia konyhában fontos szereplő: a „mirepoix” (hagyma-sárgarépa-zeller alap) egyik oszlopos tagja.

Töltve, grillezve vagy akár szárzeller-krémként is megállja a helyét. A zellerszárból préselt lé egészséges ital, amelyet más zöldségekkel vagy gyümölcsökkel kombinálva is fogyaszthatunk.

Hogyan tároljuk a szárzellert?

A szárzellert legjobb a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tárolni, ahol akár 1 hétig is megőrzi frissességét. Az alábbi tippek segítenek a hosszabb tárolásban:

  • Ne mossuk meg tárolás előtt – a nedvesség gyorsabb romláshoz vezethet.
  • Csavarjuk enyhén nedves konyharuhába vagy tekerjük alufóliába, így kevésbé veszít a nedvességtartalmából.
  • Ha már elkezdett fonnyadni, hideg vízbe állítva néhány órán belül felfrissíthető.

Érdekességek a szárzellerről

  • A zeller az egyik legrégebbi ismert gyógy- és fűszernövény: már az ókori Egyiptomban is használták szertartásokhoz és gyógynövényként.
  • A szárzeller 95%-a víz, mégis tápanyagban gazdag, ezért gyakran „negatív kalóriájú” ételként emlegetik – vagyis az emésztése több energiát igényel, mint amennyit maga a növény biztosít.
  • A szárzeller jól harmonizál az alma, sajt, dió, sárgarépa és különféle mártogatósok ízével, így kreatív kombinációkhoz is ideális.

Tippek a szárzeller konyhai felhasználásához

  • Készítsünk belőle friss zöldségleves alapot, amelyhez sárgarépát, hagymát és fokhagymát is adhatunk – a szárzeller különleges aromát ad az ételnek.
  • Használjuk mártogatós zöldségként: vágjuk csíkokra, és kínáljuk humusszal vagy joghurtos mártogatóssal.
  • Készíthetünk belőle egészséges smoothiet – alma, uborka és egy kis citrom hozzáadásával frissítő és tisztító hatású ital készíthető belőle.
  • Ha maradék van belőle, apróra vágva fagyasszuk le, és használjuk fel később levesekhez, ragukhoz vagy szószokhoz.
  • Töltsük meg a szárakat friss sajtkrémmel, dióval vagy tonhalas krémmel – ideális vendégváró falatként is.