Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!
A szárzeller, más néven angol zeller vagy halványító zeller (latinul *Apium graveolens var. dulce*) egy különleges aromájú, ropogós zöldség, amely nemcsak a gasztronómiában, de az egészségtudatos táplálkozásban is fontos szerepet tölt be. A hagyományos gumós zellerrel ellentétben ennek a változatnak a hosszú, húsos, zöld szára kerül fogyasztásra.
A szárzeller őshazája a Földközi-tenger térsége, de már az ókorban is ismerték és használták a görögök és a rómaiak. Európában a középkorban kezdték intenzívebben termeszteni, mára pedig világszerte elterjedt zöldségféle, különösen Észak-Amerikában és Nyugat-Európában népszerű.
Egészségügyi szempontból a szárzeller valódi kincs: alacsony kalóriatartalma mellett rengeteg rostot, A-, C- és K-vitamint, valamint káliumot, folsavat és antioxidánsokat tartalmaz. Tisztító hatása ismert, támogatja a veseműködést, jótékonyan hat a vérnyomásra, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.
Gazdasági szempontból egyre népszerűbb zöldség Európa-szerte, főként az egészséges életmód térnyerése és a vegetáriánus/vegán étrendek előretörése miatt.
A szárzeller termelésének sajátosságai
A szárzellert elsősorban szabadföldön termesztik, de néhány országban – különösen a korai szakaszban – fóliasátrakban is előfordulhat a nevelése. Magas víz- és tápanyagigénye miatt rendszeres öntözést és gondozást igényel.
Szezonja általában júniustól októberig tart, amikor friss, magyar származású szárzeller is megtalálható a piacokon. A legtöbb szárzellert Európában Spanyolország, Olaszország, Hollandia és Franciaország termeli. Magyarországon is termesztik kisebb mennyiségben, főként a Dunántúlon, de a hazai termékek általában nyár közepétől ősz végéig érhetők el.
A téli hónapokban – novembertől áprilisig – az üzletekben kapható szárzeller szinte kivétel nélkül importból származik, leggyakrabban spanyol vagy olasz eredetű.
Hogyan válasszunk jó minőségű szárzellert?
A szárzeller vásárlásánál érdemes alaposan szemügyre venni az alábbi jellemzőket:
- Frissesség: A legjobb minőségű szárzeller élénk zöld színű, a szárai feszesek, nem fonnyadtak.
- Állag: A szárak legyenek ropogósak, hajlításkor ne törjenek azonnal, de ne is legyenek puhák vagy gumiszerűek.
- Levélzet: Ha a tetején még megtalálható a levélzet, annak zöldnek és épnek kell lennie, nem sárgásnak vagy hervadtnak.
- Szag: A friss szárzeller enyhén illatos, kellemes zöld illatot áraszt.
Hogyan használjuk a szárzellert a konyhában?
A szárzeller kiválóan használható mind nyersen, mind főzve. Nyersen salátákhoz, zöldségtálakhoz, szendvicsekhez ajánlott – frissessége és ropogóssága kiváló kontrasztot ad más alapanyagoknak.
Főzve levesek, raguk, egytálételek vagy szószok alapanyagaként is kiváló. Különösen a francia konyhában fontos szereplő: a „mirepoix” (hagyma-sárgarépa-zeller alap) egyik oszlopos tagja.
Töltve, grillezve vagy akár szárzeller-krémként is megállja a helyét. A zellerszárból préselt lé egészséges ital, amelyet más zöldségekkel vagy gyümölcsökkel kombinálva is fogyaszthatunk.
Hogyan tároljuk a szárzellert?
A szárzellert legjobb a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tárolni, ahol akár 1 hétig is megőrzi frissességét. Az alábbi tippek segítenek a hosszabb tárolásban:
- Ne mossuk meg tárolás előtt – a nedvesség gyorsabb romláshoz vezethet.
- Csavarjuk enyhén nedves konyharuhába vagy tekerjük alufóliába, így kevésbé veszít a nedvességtartalmából.
- Ha már elkezdett fonnyadni, hideg vízbe állítva néhány órán belül felfrissíthető.
Érdekességek a szárzellerről
- A zeller az egyik legrégebbi ismert gyógy- és fűszernövény: már az ókori Egyiptomban is használták szertartásokhoz és gyógynövényként.
- A szárzeller 95%-a víz, mégis tápanyagban gazdag, ezért gyakran „negatív kalóriájú” ételként emlegetik – vagyis az emésztése több energiát igényel, mint amennyit maga a növény biztosít.
- A szárzeller jól harmonizál az alma, sajt, dió, sárgarépa és különféle mártogatósok ízével, így kreatív kombinációkhoz is ideális.
Tippek a szárzeller konyhai felhasználásához
- Készítsünk belőle friss zöldségleves alapot, amelyhez sárgarépát, hagymát és fokhagymát is adhatunk – a szárzeller különleges aromát ad az ételnek.
- Használjuk mártogatós zöldségként: vágjuk csíkokra, és kínáljuk humusszal vagy joghurtos mártogatóssal.
- Készíthetünk belőle egészséges smoothiet – alma, uborka és egy kis citrom hozzáadásával frissítő és tisztító hatású ital készíthető belőle.
- Ha maradék van belőle, apróra vágva fagyasszuk le, és használjuk fel később levesekhez, ragukhoz vagy szószokhoz.
- Töltsük meg a szárakat friss sajtkrémmel, dióval vagy tonhalas krémmel – ideális vendégváró falatként is.