Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!

A kápia paprika, más néven piros húsú paprika, a paprikák családjába tartozó édes, lédús, vastaghúsú zöldség, mely különleges ízével és élénk színével kedvelt alapanyag Európa számos konyhájában. Eredete Dél-Amerikába vezethető vissza, Európába a spanyolok közvetítésével került, később a Balkánon vált igazán népszerűvé, különösen Romániában, Bulgáriában, valamint Magyarországon. Magyarországon a kápia paprika a gasztronómia fontos része, egyre nagyobb szerepet kap a termelői piacon is. Kiemelkedően magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalmú zöldség, mely segít erősíteni az immunrendszert, valamint pozitív hatással van az emésztőrendszerre és a bőr egészségére is.

Termelésének sajátosságai

A kápia paprika szezonja elsősorban júliustól októberig tart, de megfelelő technológiával, üvegházi körülmények között akár egész évben elérhető. Európában leginkább Romániában, Bulgáriában és Spanyolországban termesztik nagy volumenben, de Magyarországon is jelentős mennyiségben állítják elő. Hazánkban Szentes, Kecskemét és Szeged környékén találhatók nagyobb üvegházas gazdaságok, ahol a kápia paprika termesztése folyamatosan növekszik. A magyar termékeket júliustól október végéig találhatjuk meg leggyakrabban az üzletek polcain, az év többi részében valószínűbb, hogy importált, elsősorban spanyol vagy balkáni eredetű termékkel találkozunk.

Hogyan válasszunk jó minőségű kápia paprikát?

A jó minőségű kápia paprika megválasztásánál érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni:

  • Szín: élénk piros, egyenletes, fényes héjú paprikát válasszunk.
  • Állag: a paprika húsa legyen vastag, feszes és kemény tapintású.
  • Sérülésmentesség: kerüljük azokat a darabokat, amelyek foltosak, puhák vagy sérültek.
  • Méret: ideális a közepes méret, mivel ezek általában érettebbek és zamatosabbak.

Hogyan használjuk ezt a zöldséget a konyhában?

A kápia paprika rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában:

  • Frissen fogyasztva salátákba, szendvicsekbe kiváló.
  • Sütve vagy grillezve kiváló köret húsok mellé.
  • Különféle lecsók, pörköltek ízletes hozzávalója.
  • Töltött paprikaként darált hússal, rizzsel tökéletes étel.
  • Mártások és krémlevesek alapanyagaként is kitűnő.

Hogyan tároljuk a kápia paprikát?

Vásárlás után a kápia paprika legjobban a hűtő zöldséges rekeszében tárolható, ahol 1-2 hétig is friss marad. Érdemes papírtörlővel lefedni, hogy a nedvesség ne rontsa el gyorsan. Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, és hosszabb ideig szeretnénk megőrizni, akkor szeletelve, légmentesen lezárt zacskókban vagy dobozokban fagyasztva hónapokig tárolhatjuk.

Érdekességek a kápia paprikáról

  • A kápia paprika a paprikák között az egyik legmagasabb C-vitamin-tartalmú fajta, ami meghaladja akár a citromét is.
  • Eredeti neve a Balkánon „kapia”, amely török eredetű szó, jelentése „kapu”, ami a paprika jellegzetes alakjára utal.
  • Bulgáriában és Romániában nagy hagyománya van a sült kápia paprika télire történő befőzésének.

Tippek a kápia paprika felhasználásához

  • Sütőben süssük meg egészben, majd távolítsuk el a héját, és használjuk salátákhoz vagy krémekhez.
  • Készítsünk belőle ízletes paprikakrémet vagy ajvárt, amit pirítóssal vagy grillezett húsokkal fogyaszthatunk.
  • Színesítsük vele a grilltálakat, csirkés fogásokat vagy épp halételeket.
  • Töltve, sajttal és zöldfűszerekkel grillezve egyszerű, mégis látványos vendégváró étel.
Cikkeink a paprikákról

Téli tippek az egészségért

A téli hónapokban különösen fontos az egészséges életmód, amely magában foglalja a zöldségek fogyasztását és a rendszeres testmozgást. A hideg…