Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!
Mit kell tudni a fokhagymáról?
A fokhagyma (Allium sativum) az egyik legismertebb és legkedveltebb zöldségünk, amelyet Európa-szerte, valamint világszerte használnak a konyhákban. Az ázsiai kontinensről, elsősorban Közép-Ázsiából származó fokhagymát már az ókori Egyiptomban is termesztették, értékes fűszerként és gyógyszerként egyaránt. A történelem során a fokhagymát több kultúra varázserővel ruházta fel, amely a gonosz elűzésére és a betegségek megelőzésére szolgált.
A fokhagyma gazdag antioxidánsokban és antibiotikus hatású vegyületekben, például allicinben. Jelentős egészségügyi előnyei között szerepel az immunrendszer erősítése, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, valamint a gyulladáscsökkentő hatás. Európában kiemelkedő fokhagymatermelő országok közé tartozik Spanyolország, Franciaország, Olaszország és Magyarország.
Termelésének sajátosságai
A fokhagyma szezonja általában a nyári hónapokra esik, mivel tavasszal ültetik, és július-augusztus tájékán szüretelik. A fokhagyma főként szabadföldön termesztett növény, bár kisebb volumenben üvegházi termelés is előfordul. Európában a legtöbb fokhagymát Spanyolország állítja elő, évente mintegy 200 ezer tonna mennyiségben, de Franciaország és Olaszország termelése is jelentős.
Magyarországon a fokhagymatermesztés komoly hagyományokra tekint vissza, különösen a dél-alföldi régióban, Makó környékén. A makói fokhagyma világhírű, az Európai Unió által oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel védett hungarikum. Magyar fokhagymával jellemzően nyár végétől kora őszig találkozhatunk a boltokban, míg az év többi időszakában leggyakrabban Spanyolországból, Kínából vagy Egyiptomból származó importtermékek kerülnek a polcokra.
Hogyan válasszunk jó minőségű fokhagymát?
A jó minőségű fokhagyma kiválasztásánál a következő szempontokra érdemes figyelni:
- Héja legyen száraz, ép, sérülésmentes, penész vagy foltok nélkül.
- A gerezdek legyenek kemények, tapintásra tömörek.
- Illata legyen jellegzetesen aromás, kellemesen intenzív.
- Kerüljük a puha, összeaszalódott vagy zöld csírákat tartalmazó példányokat, mert ezek már öreg vagy nem megfelelően tárolt fokhagymák.
Hogyan használjuk a fokhagymát a konyhában?
A fokhagyma rendkívül sokoldalú a gasztronómiában. Frissen aprítva vagy préselve használható szószok, levesek, húsok, halak és zöldséges ételek ízesítésére. Népszerű továbbá grillezett, sütőben sült vagy akár párolt formában is, amikor enyhébb, édeskésebb íze dominál. Nyersen, salátákban vagy mártogatósokban is remek választás, de erős aromája miatt óvatos adagolása javasolt.
Hogyan tároljuk helyesen?
A fokhagymát száraz, hűvös, szellős helyen érdemes tárolni, ahol közvetlen napfény nem éri. Ideális tárolási hőmérséklete 10-15°C között van. Kerüljük a hűtőszekrényben való tárolást, mert ott nedvességet szívhat fel és hamarabb romlik. Megfelelő tárolás mellett akár hónapokig is megőrzi frissességét.
Érdekességek a fokhagymáról
- A fokhagyma természetes antibiotikumként is ismert; már az ókorban sebek kezelésére és fertőzések megelőzésére használták.
- Az allicin, a fokhagyma jellegzetes illatáért felelős vegyület, akkor szabadul fel, amikor összezúzzuk vagy felszeleteljük.
- Egyes népi hiedelmek szerint a fokhagyma képes elűzni a vámpírokat és gonosz szellemeket.
- A fokhagymából készült tea vagy tinktúra gyakori házi gyógymód megfázás, köhögés és légúti panaszok kezelésére.
Tippek a fokhagyma felhasználásához
- A fokhagymás vaj gyors és egyszerű ízesítője húsoknak és pirítósoknak.
- Sült fokhagymából készített krémleves finom, lágy ízű, kevésbé intenzív.
- Fokhagymás olaj készítésével könnyen aromatizálhatjuk salátáinkat, pizzákat, tésztákat.
- Készítsünk fokhagymás mézet immunerősítés céljából, amely különösen télen hatékony.