Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!
A bogyiszlói erős paprika egy ikonikus magyar csípős paprika, amely nevét a Tolna vármegyei Bogyiszló településről kapta. Eredete szorosan kötődik a Duna menti paprikatermesztési hagyományokhoz. Ez a paprika a hazai gasztronómia szerves része, karakteres, erős íze miatt elsősorban savanyítva, főzésre, vagy akár füstölve használják.
A paprika az amerikai kontinensről származik, de a bogyiszlói változat hazánkban nemesedett ki. Az 1900-as évek elején kezdték szelektálni, és hamar elterjedt a környező vidékeken. Különösen népszerűvé vált a házi savanyúságok készítése során. Az egészségtudatos étrendbe is jól illeszthető, mivel gazdag C-vitaminban, kapszaicin tartalma pedig gyulladáscsökkentő, anyagcsere-serkentő hatású. A paprika kapszaicin tartalma felel a csípősségéért, és ez a vegyület számos pozitív élettani hatással bír.
Európában leginkább Közép- és Dél-Európában termesztik ezt a paprikatípust, Magyarország mellett Szerbiában, Bulgáriában és Romániában is gyakori. Ugyanakkor a bogyiszlói változat hungarikum-jellegű, a magyar paprikatermesztés egyik büszkesége.
A bogyiszlói erős paprika termesztésének sajátosságai
A bogyiszlói paprika szezonja nyár közepétől egészen az ősz végéig tart. Elsősorban szabadföldön termesztik, de kisebb mértékben fóliasátrakban is előfordul. Mivel a növény igényli a sok napfényt és meleget, a Kárpát-medence klímája ideális a számára. A Duna közelsége, a jó minőségű talaj és a gazdag öntözési lehetőségek mind hozzájárulnak a kiváló minőséghez.
Magyarországon a legjelentősebb termesztési központja Bogyiszló és környéke, de más dél-magyarországi területeken is találkozhatunk vele. A bogyiszlói paprika különösen értékesnek számít a hazai piacon, ezért szezonban – általában júliustól októberig – érdemes a magyar eredetű termékeket keresni. Ezen időszakon kívül importált paprikával találkozhatunk, főként Spanyolországból vagy Szerbiából.
Hogyan válasszunk jó minőségű bogyiszlói erős paprikát?
- Válasszunk feszes, sima héjú példányokat, amelyek élénk sárga színűek – ez a frissesség és az érettség jele.
- Kerüljük a ráncos, fonnyadt, vagy barna foltokkal rendelkező darabokat, ezek már veszítenek minőségükből.
- A paprika illata is árulkodó lehet: az egészséges példány enyhén édeskés, csípős aromájú.
- Tapintással is érdemes ellenőrizni: a kemény, roppanós paprika frissességet jelez.
Hogyan használjuk a bogyiszlói erős paprikát a konyhában?
A bogyiszlói paprika igazi kincs a magyar konyhában. Csípőssége miatt nem mindenki használja nyersen, de aki szereti az intenzív ízeket, annak remek kiegészítője lehet hidegtálaknak, szendvicseknek.
- Leggyakrabban savanyúságként találkozunk vele, ecetes lében eltett formában.
- Kitűnően alkalmas pörköltek, gulyások ízesítésére, akár főzve, akár füstölve.
- Levesekbe és ragukba is adható, hogy karakteresebb ízt adjon az ételnek.
- Sült húsok mellé pikáns köretként is felhasználható.
- Füstölve vagy grillezve különleges csemege lehet salátákhoz vagy mártogatósokhoz.
Hogyan tároljuk a bogyiszlói erős paprikát?
- Frissen a hűtőszekrény zöldséges rekeszében 5–7 napig is eláll, ha nem túl párás a környezet.
- Fóliába vagy papírzacskóba csomagolva megőrizhetjük nedvességtartalmát, de kerüljük a teljesen légmentes csomagolást.
- Fagyasztani is lehet – egészben vagy szeletelve, így télen is élvezhetjük.
- Savanyítva hosszú hónapokig eltartható, akár üvegben, akár hordóban.
- Szárítva vagy füstölve szintén sokáig eltartható, fontos viszont a megfelelő tárolás (száraz, hűvös helyen).
Érdekességek a bogyiszlói erős paprikáról
- A bogyiszlói paprika egyes példányai a Scoville-skála szerint 5 000–15 000 SHU értéket is elérhetnek, ami mérsékelten csípős kategóriába sorolja őket.
- 2012-ben Bogyiszló község bekerült a Guiness-rekordok könyvébe, amikor a világ leghosszabb paprikafüzérét készítették el – kizárólag bogyiszlói paprikából.
- Az ősz végén gyakran láthatók a házak eresze alatt száradó paprika-füzérek, amelyek nemcsak hasznosak, hanem esztétikailag is különleges látványt nyújtanak.
- Bogyiszlóban minden évben megrendezik a Paprikafesztivált, ahol különféle csípős ételekkel és hagyományőrző programokkal ünneplik a helyi terméket.
Tippek a bogyiszlói paprika konyhai felhasználásához
- Ha túl csípősnek találjuk, érdemes az ereket és a magokat eltávolítani – ezek tartalmazzák a legtöbb kapszaicint.
- Savanyúság készítéséhez használjunk almaecetet és néhány gerezd fokhagymát – kiemeli a paprika természetes ízét.
- Füstöléssel vagy szárítással különleges ízt adhatunk neki, majd porrá őrölve saját készítésű chiliport is készíthetünk belőle.
- Főzés során érdemes később hozzáadni az ételhez, hogy megőrizze aromáit.
- Grillezve kevés olívaolajjal és tengeri sóval különleges nyári csemege készíthető belőle.