Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!

A petrezselyemgyökér, vagy más néven gyökérpetrezselyem a magyar konyha egyik legalapvetőbb alapanyaga, mely nemcsak ízesítőként, hanem önálló zöldségként is megállja a helyét. Külleme alapján könnyű összetéveszteni a paszternákkal, azonban ízvilágában jóval visszafogottabb, fűszeresebb, és édeskésebb. A gyökérpetrezselyem a petrezselyem növény gyökérzete, míg a jól ismert zöld levél a levélpetrezselyem néven külön hasznosul a gasztronómiában.

A Földközi-tenger vidékéről származik, és már az ókori görögök és rómaiak is ismerték, igaz, eleinte elsősorban gyógyászati célokra alkalmazták. Európában széles körben elterjedt, különösen Közép- és Kelet-Európában. A gyökérpetrezselyemnek számos egészségügyi előnye van: magas C-vitamin- és vas-tartalma támogatja az immunrendszert és a vérképzést, míg a benne található illóolajok kedvező hatással lehetnek az emésztésre.

A termelés sajátosságai

A petrezselyemgyökeret elsősorban szabadföldön termesztik, mivel a növény hosszabb tenyészidőt igényel, és mélyen laza, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Az üvegházi termesztés ritka, inkább a levélpetrezselyem esetében jellemző.

Európai viszonylatban Németország, Lengyelország és Magyarország tartozik a legjelentősebb termelők közé. Magyarországon főként az Alföld homokos és löszös vidékein, például a Duna–Tisza közén termesztik nagy mennyiségben. A hazai termés szezonja szeptembertől márciusig tart, de megfelelő tárolással egészen tavaszig is elérhető maradhat.

A boltok polcain magyar petrezselyemgyökérrel legnagyobb eséllyel az őszi és téli hónapokban találkozhatunk, míg tavasszal és nyár elején nagyobb eséllyel kerül importált áru a piacokra, jellemzően olasz vagy holland forrásból.

Hogyan válasszunk jó minőségű petrezselyemgyökeret?

A vásárlás során több szempontot is érdemes figyelembe venni, hogy friss és jó minőségű petrezselyemgyökeret válasszunk:

  • A gyökér legyen feszes, kemény tapintású, ne legyen gumis vagy fonnyadt.
  • Színe legyen egységesen világos bézs vagy sárgásfehér, barna foltok vagy elszíneződések nélkül.
  • Kerüljük a hajlott, törött vagy berepedezett példányokat.
  • A kisebb, karcsúbb gyökerek általában zsengébbek és kevésbé rostosak, mint a túlméretezett, vastagabb társaik.

Felhasználása a konyhában

A petrezselyemgyökér sokoldalúan felhasználható, klasszikus összetevője a húsleveseknek, zöldségalapleveknek és egyéb főzelékeknek, de kiválóan passzol krémlevesekhez, párolt köretekhez vagy akár sütve is, hasáb formában, fűszeresen elkészítve.

Kellemes, fűszeres íze különösen jól érvényesül más gyökérzöldségekkel – például sárgarépával, zellerrel – kombinálva. Téphető, reszelhető, aprítható, és főzés, sütés vagy akár pürésítés után is megőrzi jellegzetes aromáját.

Tárolási tanácsok

A megvásárolt petrezselyemgyökeret érdemes hűvös, sötét, párás helyen tárolni. Hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében akár 2-3 hétig is friss maradhat, főleg ha perforált műanyag zacskóba vagy nedves konyharuhába csomagoljuk. Fontos, hogy ne mossuk meg tárolás előtt, mert a nedvesség elősegíti a rothadást.

Amennyiben hosszabb távra szeretnénk eltárolni, kiválóan fagyasztható is: hámozás, feldarabolás és blansírozás után lefagyasztva hónapokig megőrzi minőségét.

Érdekességek a petrezselyemgyökérről

  • A középkorban a petrezselymet nemcsak fűszerként, hanem gyógyhatású növényként is alkalmazták, főként vízhajtó és emésztést elősegítő hatása miatt.
  • Az ókori rómaiak szent növényként tekintettek rá, temetési szertartásokon is szerepet kapott.
  • Bár a petrezselyemlevél ismertebb, a gyökér legalább annyira fontos a gasztronómiában – főként a magyar konyhában.
  • A petrezselyemgyökér megjelenésében a paszternákhoz hasonlít, de annál karcsúbb és enyhébb ízű.

Tippek a konyhai felhasználáshoz

  • Levesbe főzve ne vágjuk túl apróra, mert könnyen szétfő; inkább nagyobb darabokban adjuk hozzá, és a végén akár el is távolíthatjuk.
  • Sütőben sült zöldségként különösen ízletes: karikára vágva, olívaolajjal, sóval és friss fűszerekkel megszórva, 180°C-on 25-30 perc alatt omlósra süthető.
  • Petrezselyemgyökérből kiváló zöldségpüré készíthető: főzzük meg sós vízben, majd vajjal és kevés tejszínnel pürésítsük.
  • Krémlevesként is remek: hagymával és fokhagymával megpirítva, majd alaplével felöntve és turmixolva selymes, ízgazdag levest kapunk.
  • Vegetáriánus fasírtokba, zöldségpogácsákba is kiválóan reszelhető, mivel szaftosságot és ízt ad a masszának.