Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!A zöldborsó (Pisum sativum) az egyik legismertebb és legnépszerűbb hüvelyes zöldség Európában, amelyet évezredek óta termesztenek és fogyasztanak. Közép-Ázsiából származik, ahonnan fokozatosan terjedt el Európa-szerte, mára pedig az egész világon elterjedt. A zöldborsó különleges helyet foglal el a gasztronómiában kellemes, édeskés íze, valamint kiváló tápértékei miatt.
Ez a zöldség gazdag növényi fehérjében, élelmi rostokban, ásványi anyagokban (kálium, kalcium, vas, magnézium), valamint A-, B-, C- és K-vitaminban. Magas antioxidáns-tartalma segíti az immunrendszer működését, jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, valamint az emésztési folyamatokra is kedvezően hat. Gazdasági jelentősége sem elhanyagolható, hiszen a zöldborsó nemcsak frissen, de fagyasztva és konzerv formájában is széles körben értékesített termék.
A zöldborsó termesztésének sajátosságai
A zöldborsó szezonális növény, termesztése Európában leginkább tavasszal és kora nyáron jellemző. Jól tűri a mérsékelt éghajlatot, így főként szabadföldi termesztése elterjedt, bár időszakosan fóliasátrakban és üvegházakban is termelik.
Európában Franciaország, Spanyolország, Nagy-Britannia és Magyarország számítanak a legjelentősebb zöldborsó-termesztő országoknak. Magyarországon kiemelten fontos zöldségféle, amelyet elsősorban szabadföldön termelnek, jellemzően áprilistól július végéig szüretelnek. Friss, hazai zöldborsóval májustól július végéig találkozhatunk a boltok polcain. Az év többi részében főként fagyasztott vagy import (például Olaszország, Franciaország, Spanyolország) termékek kerülnek a piacra.
Hogyan válasszuk ki a jó minőségű zöldborsót?
- Mindig élénk, egységes zöld színű hüvelyeket válasszunk.
- A hüvelyek tapintásra feszesek, roppanósak legyenek, kerüljük azokat, amelyek puhák vagy fonnyadtak.
- Kerüljük azokat a hüvelyeket, amelyeken barna vagy sárgás foltok találhatók, mivel ez a romlás jele lehet.
- A kisebb hüvelyek általában édesebb és zsengébb borsószemeket rejtenek.
Hogyan használjuk a zöldborsót a konyhában?
A zöldborsó rendkívül sokoldalúan felhasználható. Leggyakrabban levesek, főzelékek, raguk, saláták készítésére használjuk, de kiválóan alkalmas köretek gazdagítására is. Kellemesen édeskés íze miatt jól harmonizál húsokkal, tésztákkal és más zöldségekkel egyaránt.
Frissen, gyorsan megpárolva őrzi meg legjobban vitamintartalmát, de bátran használhatjuk wokban pirítva vagy sütőben grillezve is. Számos nemzetközi étel alapvető összetevője, például az olasz rizottó vagy a brit zöldborsós pite (shepherd’s pie).
Hogyan tároljuk a megvásárolt zöldborsót?
- A frissen vásárolt zöldborsót hüvelyestől hűtőszekrényben, zöldségtároló rekeszben érdemes tárolni, így akár 4-5 napig is friss maradhat.
- Hüvelyezve, légmentes zacskóban vagy edényben tárolva hamarabb veszít frissességéből, ezért ajánlott közvetlenül a felhasználás előtt kifejteni.
- Hosszabb távú tároláshoz érdemes blansírozni és fagyasztani.
Érdekességek a zöldborsóról
- A zöldborsó az egyik legrégebben termesztett kultúrnövény, már az ókori Egyiptomban és Rómában is fogyasztották.
- Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke nagy rajongója volt a zöldborsónak, kertjében több mint 30 különböző fajtáját termesztette.
- A borsószemek érési folyamata során cukortartalmuk folyamatosan csökken, keményítőtartalmuk pedig nő, ezért a legjobb ízvilág érdekében frissen érdemes fogyasztani.
Tippek a zöldborsó felhasználásához a konyhában
- Készítsünk krémlevest friss mentával és egy kis citromhéjjal – ez remekül kiemeli a borsó természetes édességét.
- Pirítsuk meg egy kis vajon fokhagymával és petrezselyemmel, és kínáljuk grillezett húsok mellé.
- Keverjük friss salátába, kombináljuk feta sajttal és uborkával egy könnyű nyári ételként.
- Használjuk quiche töltelékeként, sajttal és tojással gazdagítva.