Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!
A kelkáposzta, más néven fodros kel vagy leveles kel (Brassica oleracea var. sabellica) az egyik legősibb termesztett káposztaféle, amelyet Európa-szerte évszázadok óta nagyra becsülnek kiváló tápanyagtartalma és sokoldalú felhasználhatósága miatt. Ez a zöldség eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, ahonnan Észak- és Nyugat-Európába is gyorsan elterjedt. Különösen népszerű Skandináviában, Németországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban, de ma már Magyarországon is egyre többen fedezik fel egészségügyi előnyeit és gasztronómiai értékét.
A kelkáposzta vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag. Rendkívül magas C-vitamin-, K-vitamin- és A-vitamin-tartalma van, valamint nagy mennyiségű kalciumot, káliumot és vasat is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, támogatja az immunrendszert, valamint erősíti a csontokat és a látást.
A kelkáposzta termelésének sajátosságai
A kelkáposzta jól tűri a hideg időjárást, ezért elsősorban az őszi-téli szezon jellegzetes zöldsége. Szabadföldi termesztése mellett Európa-szerte gyakran találkozhatunk vele üvegházakban is, ahol a termesztési körülmények szabályozásával egész évben elérhető marad. Európában legnagyobb mennyiségben Németországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Franciaországban termesztik.
Magyarországon az elmúlt években egyre többen kezdtek foglalkozni kelkáposzta-termesztéssel, főleg kisebb, helyi gazdaságokban, biofarmokon található meg. Hazánkban jellemzően szeptember végétől március végéig találhatjuk meg a magyar eredetű kelkáposztát a piacokon és boltokban. Nyáron és kora ősszel leginkább importált kelkáposztát vásárolhatunk, ami főként Hollandiából vagy Németországból származik.
Hogyan válasszunk jó minőségű kelkáposztát?
A friss és jó minőségű kelkáposzta kiválasztásakor az alábbi szempontokra érdemes figyelni:
- A levelek élénk zöldek legyenek, sárgulás vagy barnulás nélkül.
- A levelek ropogósak, feszesek és frissek legyenek, nem lehetnek fonnyadtak vagy puhák.
- A kisebb és közepes méretű levelek általában zsengébbek és ízletesebbek.
- Kerüljük a túlságosan nedves vagy penészfoltos leveleket.
Hogyan használjuk a kelkáposztát a konyhában?
A kelkáposzta az egyik legsokoldalúbban felhasználható leveles zöldség, számtalan ételben alkalmazható:
- Levesek, főzelékek, raguk készítésére kiváló.
- Nyersen salátákban, smoothie-kban is felhasználható magas vitamintartalma miatt.
- Serpenyőben, kevés olajon megpirítva ízletes köret készíthető belőle.
- Fodros levelei jól alkalmasak töltött kelkáposzta készítésére.
- Sütőben készített chipsként is fogyasztható egészséges nassolnivaló.
Hogyan tároljuk helyesen a kelkáposztát?
A kelkáposztát vásárlás után célszerű hűtőszekrényben tárolni, lehetőleg légmentesen záródó zacskóban vagy dobozban. Így akár 5-7 napig is megőrzi frissességét. Mosatlanul tároljuk, mivel a nedvesség meggyorsíthatja romlását. Fagyasztásra is kiválóan alkalmas: előzetesen megmosva és aprítva hónapokig eltartható a mélyhűtőben, így bármikor elővehető gyors ételkészítéshez.
Érdekességek a kelkáposztáról
- A kelkáposzta az egyik legrégebben termesztett európai káposztaféle, már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és fogyasztották.
- Nem csak zöld, hanem vörös és lila színű változata is létezik, ezek íze némileg édeskésebb, lágyabb.
- Az USA-ban 2010 óta óriási népszerűségre tett szert, a superfood mozgalom egyik legismertebb képviselője.
Tippek a kelkáposzta felhasználásához
- Készítsünk gyors kelkáposzta-chipset: leveleit aprítsuk fel, fűszerezzük, és süssük ropogósra.
- Főzelék helyett készíthetünk belőle könnyed krémlevest burgonyával és szerecsendióval.
- Kelkáposzta saláta készítésénél masszírozzuk át leveleit kevés citromlével és olívaolajjal, így puhább, ízletesebb lesz.
- Készítsünk vitaminbombát: almával, banánnal és narancslével turmixoljuk össze reggeli ital gyanánt.