Stabil magyar termelői bázisunk támogatásával cégünk nagykereskedői kínálatában folyamatosan, kiváló minőségben elérhető ez a zöldségféle – kérjen tőlünk ajánlatot!

A karalábé (Brassica oleracea var. gongylodes) Európában régóta kedvelt, különleges megjelenésű zöldségféle. A káposztafélék családjába tartozik, közeli rokona a kelkáposztának, brokkolinak és a karfiolnak. Neve a német „Kohlrabi” kifejezésből ered, amely szó szerint káposzta-répát jelent, jól utalva külsejére és ízvilágára. Eredete valószínűleg a Földközi-tenger térségébe nyúlik vissza, innen terjedt el szerte Európában, ahol manapság is széles körben termesztik és fogyasztják.

Egészségügyi szempontból a karalábé igazi vitamin- és ásványi anyag bomba: C-vitamin tartalma kiemelkedő, amely támogatja az immunrendszert, továbbá gazdag káliumban, magnéziumban, vasban és rostokban, melyek hozzájárulnak az egészséges emésztéshez.

Termelésének sajátosságai

A karalábé viszonylag igénytelen, hidegtűrő növény, amelynek szezonja Európában elsősorban tavasztól késő őszig tart. Magyarországon jellemzően szabadföldi termesztésből származik, bár az üvegházi előállítás sem ritka. Európa-szerte Németország termeli a legtöbb karalábét, de jelentős mennyiség érkezik Olaszországból és Lengyelországból is. Magyarországon a helyi karalábé jellemzően május elejétől egészen október végéig elérhető, ezen kívül importból, főleg Olaszországból vagy Spanyolországból érkezik hozzánk. Télen és kora tavasszal általában import termék kerül a boltok polcaira.

Hogyan válasszunk jó minőségű karalábét?

  • A jó minőségű karalábé gumója kemény, tömör tapintású legyen, ne legyen puha vagy szivacsos.
  • A felülete sima, repedésektől és foltoktól mentes legyen, mert a sérült vagy foltos karalábé gyorsabban romlik.
  • A levelei élénk zöld színűek és frissek legyenek, ami arra utal, hogy a termék nem rég lett betakarítva.
  • Közepes méretű példányokat érdemes választani, mert a túl nagyok rostosabbak és fásabbak lehetnek.

Hogyan használjuk a karalábét a konyhában?

A karalábé rendkívül sokoldalú zöldség, nyersen és főzve is fogyasztható. Friss állapotában salátákban, zöldségtálakon, mártogatósokkal együtt kínálható, íze enyhén édeskés és ropogós. Főzve levesek, főzelékek alapanyaga, de népszerű rakott, töltött vagy grillezett változatban is. Különösen népszerű a magyar konyhában a karalábéleves vagy töltött karalábé.

Hogyan tároljuk megvásárlás után?

  • Vásárlás után lehetőleg azonnal távolítsuk el a leveleket, hogy ne vonják el a gumó nedvességtartalmát.
  • A karalábét hűtőszekrényben, zárt műanyag zacskóban vagy tárolóedényben célszerű tárolni, így akár két hétig is friss maradhat.
  • A felvágott karalábé gyorsabban veszít nedvességtartalmából, ezért azt minél hamarabb használjuk fel, vagy fedjük le fóliával a kiszáradás ellen.

Érdekességek a karalábéról

  • Bár a karalábé Európában régóta ismert, Amerikában csak a 19. században kezdett elterjedni, elsősorban német bevándorlók révén.
  • Indiában népszerű utcai ételként árulják grillezve vagy fűszerekkel megszórva.
  • Kevesen tudják, hogy a karalábé levelei is fogyaszthatók, sőt, magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, ezért érdemes például levesekhez vagy turmixokhoz felhasználni őket.

Tippek a karalábé konyhai felhasználásához

  • A nyers karalábé vékonyra szeletelve remek egészséges chips-alternatíva lehet.
  • Reszelt formában ideális salátákhoz, vagy nyári grillételek mellé savanyított változatban.
  • Ha a karalábé enyhén fás, készítsünk belőle krémlevest vagy pürét, így teljes értékűen hasznosítható marad.
  • Töltött karalábéhoz válasszunk kisebb, zsengébb példányokat, amelyek könnyebben átfőnek és kellemesebb textúrájúak maradnak.
Cikkeink a karalábéról